Русия е един от съюзниците на сирийския режим. Москва покани редица международни медии в базата, от която осъществява операциите си на територията на Сирия. Става дума за базата в Латакия, където беше и снимачният екип на TVE.
Във военната база в Латакия донесоха знамена на Русия и СССР. Войската щателно се подготвя за парада на 9 май — Деня на Победата над нацистка Германия.
Но в момента Русия води война срещу друг враг. Официално  — срещу Ислямска държава и «Фронт ан-Нусра». Но другите опозиционни групировки на Асад обвиняват Москва в това, че тя бомбардира безразборно и тях.
«Ще бъдем тук толкова, колкото е необходимо за унищожаването на терористите», — твърди Игор Конашенков, официален представител на Русия в базата.
 Той е единственият, който има право да отговаря на въпроси на журналисти, на другите военни е забранено. В средата на март Путин даде заповед за частично извеждане на войската. И това се вижда по бараките, в които има по-малко войници и активност.
Луис Перес, кореспондент на TVE: Няма официална информация за това, колко руски войници ще останат в Сирия и колко ще се върнат в Русия. Но от авиобазата в Латакия потвърдиха, че тук има контингент, който е достатъчен за изпълнение на мисията — подкрепа на правителството на Асад и унищожаване на тези, които те считат за членове на терористични групировки.
От приблизително 50 самолети и хеликоптери, които имаше тук през септември, понастоящем тук са по-малко от половината. За тези апарати няма почивка. Самолетите Су и ударните хеликоптери за последните четири дена изпълниха почти 90 полети.
Най-хубавото, което се случва на руската авиация, е това, че тя в Сирия преминава през проверка. При това не в условията на военни учения, а в условията на реална война.
В ефир на 5 май 2016 година.
Петя Паликрушева
 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;