За да се изправят срещу заплахата от хиперзвуковите ракети на Русия и Китай, САЩ имат намерение да усъвършенстват своя противоракетен комплекс с подвижно наземно базиране THAAD, съобщи американското издание  Washington Free Beacon.

 

Отбелязва се, че миналата седмица Комитетът по въоръжените сили на Конгреса е приел поправка в законороекта на националната отбрана, според която Агенцията за противоракетна отбрана на САЩ трябва да разработи програма за борба с растящата заплаха от страна на високоскоростните маневриращи ракети.

 

Конгресът бе подтикнат към това решение в резултат на изпитанията на «революционните хиперзвукови летателни апарати» на Китай и Русия. Както отбеляза активният привърженик на поправката конгресменът Трент Франкс, подобни разработки «променят парадигмата» на съвременната война.

 

Най-бързият начин да се отговори на хиперзвуковия призив на Москва и Пекин е да се усъвършенства американският противоракетен комплекс с подвижно наземно базиране за надатмосферно прихващане на ракети със среден радиус на действие THAAD, счита Трент Франкс. После вече може да започне разработката на лазено оръжие, способно да сваля хиперзвуковите ракети, чиято скорост превишава девет пъти скоростта на звука.

Както пише американското издание, на 19 април тази година Москва отново е провела изпитания на своя експериментален Ю-71 на междуконтиненталната балистична ракета УР-100Н.

 

В медиите наистина има данни, че на 19 април от полигона Ясний е бил осъществен пуск на ракети УР-100НУТТХ «Стилет» с управляем хиперзвуков боен блок. Той е известен като ОКР «4202», обект «4202», изделие 15Ю71.

 

Отбелязваме, че ракетите само се тестват върху «Стилетите», както отбелязват експерти, по-късно с тях ще бъдат снабдени новите тежки МБР «Сармат». Предполага се, че «Сармат» може да носи не по-малко от три блока. Според данни от западния военно-аналитичен център Jane’s Information Group, публикувани през лятото на 2015 година, 24 подобни бойни блока могат да бъдат разположени в Домбаровския полк в периода от 2020-2025 г.

 

Що се отнася до руските крилати ракети, то през февруари медиите разпространиха съобщения за това, че към 2020 г. тежкият атомен ракетен крайцер «Петър Велики» ще бъде снабден с най-новите хиперзвукови крилати ракети «Циркон».

 

Ще може ли американската противоракетна отбрана и THAAD конкретно да се справят с хиперзвуковата заплаха, която, според признанията на самите американци, произтича от руските перспективни хиперзвукови крилати ракети и бойните блокове междуконтинентални ракети?

 

Отбелязваме, че системата  THAAD е ключов елемент от системата за противоракетна отбрана на САЩ, тя е предназначена за защита на американските войски и силите на съюзниците, а също за важни обекти с балистически ракети с малък и среден радиус на действие. Според изявленията на разработчика — гигантът Lockheed Martin, ракетите-прехващачи са снабдени с кинетична бойна част, гарантираща поражение на целта чрез метода на прекия удар  (hit-to-kill) и е единствената система на въоръжение, способна да осъществи прихващане на МБР, както в космическото пространство, така и в атмосферата.

 

 

През 2017 г. САЩ планират да притежават осем батареи със система  THAAD, при това към края на 2016 г. на въоръжение трябва да имат 203 противоракети.

 

За модернизирането на системите до THAAD 2.0, която ще има значително по-високи характеристики, се знаеше и по-рано. Модернизацията се заключава в усъвършенстването на програмното обезпечение на самия комплекс. В резултат трябва да се получи система, която да е по-ефективна по отношение и към крилатите ракети.

 

Пентагонът подчертава, че възможностите да се покрие територията на САЩ откъм ракетни атаки са достатъчно високи.

 

Но след изпитанията самото министерство се отнася доста критично. В доклада от 2015 година се отбелязва, че американската система за ПРО не е способна да противодейства с удар на балистичните ракети на Иран или КНДР.

 

Системата на ПРО понастоящем на територията на САЩ включва 30 противоракети GBI, в Аляска и в Калифорния, а към края на 2017 г. трябва да бъде завършено разполагането на още допълнителни 14 противоракети.

 

Ако говорим за по-сложните заплахи — маневриращи части на хиперзвукови апарати, то с това, без всякакво съмнение, нито противоракетните системи  THAAD, нито прехващачите GBI не могат да се справят.

 

Според военния експерт, подполковникът от запаса Владимир Евсеев, модернизацията на системите THAAD, като отразяване на хиперзвукови и маневриращи обекти, ще изисква сериозна преработка на цялата конструкция на комплекса.

 

Противоракетите THAAD имат сериозни пропуски по отношение на целите. За да прихванат обектите, променящи траекторията си, системата трябва да има напълно други органи на управление.

 

Но дори това да бъде направено, първо, не е много ясно, как ще бъде обезпечено насочването на противоракетите в точката на прихващането. Сега това се извършва чрез разчет на балистичната траектория, след което се осъществява захвата на целите.

 

Повече от ясно е, че което и да е маневриране на атакуващия обект с висока скорост обърква всички разчети, защото няма сигурност, че разчетената точка на прихват съвпада с тази точка, в която реално се намира обектът….

Превод и редакция: Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;