Украинският «Опозиционен блок» е подал съда документите, за да върне правото за публичното използване на Знамето на Победата, заяви в събота председателят на партията Юрий Бойко около мемориала на войните-освободители в село Гатное Киевска област, където се състоя традиционното препогребване на останките на войните, загинали по времето на Втората световна война.

 

През май 2015 година в Украйна влезе в сила приетият от Върховната рада закон за «осъждане на комунистическия и нацисткия режими», забраняващ пропагандата на съветска символика. Знамето на Победата, което е символ на Деня на Победата, е забранено да се използва в Киев по време на тържествата на 8 и 9 май, съобщи пресслужбата на Института за национална памет в Украйна.

 

 

«Вече подадохме в съда съответните документи. Ще отменим това решение, защото то е незаконно, то е издевателство над нашия народ», — съобщи Бойко, думите му са цитирани от пресслужбата на партията.

 

Бойко също отбеляза, че «Опозиционният блок» с всички законни средства ще цели отмяната на забраната за използването на Знамето на Победата, което, според закона за декомунизацията, не може да се демонстрира публично.

 

«Забраната за използването на Знамето на Победата в навечерието на поредната годишнина от 9 май — това е политическо мракобесие. Това е издевателство над паметта на загиналите и над ветераните, които вървяха под това знаме в боя и прекършиха гръбнака на нацисткия звяр», — подчерта политикът.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;