яПреговорният процес за Сирия, по който работят Русия и САЩ, позволи да се постигне значителен прогрес в сравнение с всичките пет години от конфликта преди това, заяви ръководителят на МВнР на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

 

В публикуваното в събота интервю в Neue Osnabruecker Zeitung той подчерта, че регулирането в Сирия може да бъде постигнато само чрез политически средства.

 

«Само политическото решение може да върне мира в Сирия», — каза той, отбелязвайки, че международните посредници в сирийското регулиране дълго време водят преговори, в това число във Виена и Мюнхен, по време на които са задействани най-важните действащи фигури от мирния процес.

 

«САЩ и Русия, но и Турция, Иран и Саудитска Арабия. Това съвсем не е гаранция за успех, но това е повече, отколкото бе постигнато за последните пет години. Над това трябва да работим, не можем да си позволим още пет години войни, бягства и разрушения в Сирия», — каза Щайнмайер.

 

Според него, Москва, преследвайки в Сирия собствените си интереси, «не е заинтересована Сирия да се разпадне като държава».

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;