Францизите Мишлин и Жан-Клон Маге предадоха орден на Почетния легион и Военен кръст с палмова клонка на роднините на загиналия в Сирия руски офицер Александър Прохоренко.

 

Старши лейтенант Прохоренко загина на 24 март по време на адиоударите по терористите близо до Палмира. След откриването и обкръжаването му от терористите, той предизвика огъня на руските ВКС върху себе си. Президентът на Русия Владимир Путин награди Прохоренко посмъртно със званието герой на Русия.

 

Срещата на френското семейство с роднините на руския спецназовец се състоя в Министерството на отбраната на Русия. Заместник министърът на отбраната Николай Панков от името на министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу благодари на французите «за благородния, трогателен и действително съюзнически жест».

 

Според него, предаването на военни реликви в семейството на руски офицер, жертвал живота си — това е ярка проява на общочовешките ценности, които потвърждават приятелските отношения между Русия и Франция.

 

«Благодаря, че намерихте време и възможност да пристигнете в Русия и лично да предадете на семейството на руския офицер военните награди на вашето семейство», — каза заместник министърът.

 

Жан-Клод Маге съобщи, че е разбрал за подвига на руския военнослужещ от интернет, защото във френските средства за масова информация това не се е съобщило.

 

«Този човек загина като герой и ние много се гордеем с него. Искаме да ви връчим нашите семейни награди. Разбира се, това няма официална значимост, това е личен жест. Много бихме искали да връчим тези награди именно на вас — на семейството на героя», — каза французинът.

 

Той разказа историята на наградите. Орденът на Почетния легион степен «Кавалер» е бил връчен посмъртно на чичото на Мишлин Маге, който е участва в Съпротивата и е попаднал в Бухенвалд. А с военния кръст с палмова клонка е бил награден бащата на Мишлин, който е служил в танкова дивизия по времето на Втората световна война.

 

«Разбира се, това няма да върне вашия герой, любимия ви син обратно в семейството. Но ние искаме да знаете, че с цялото си сърце тъжим и скърбим заедно с вас», — подчерта Маге.

 

Семейството на Маге предаде на родителите на загиналия офицер паметните медали на град Фламерсан, на които е написано:

 

«На родителите на войника от въоръжените сили, който загина като герой», а също още един орден на Почетния легион — от друг гражданин на Франция, Даниел Кутюр.

 

Бащата на руския офицер от своя страна благодари на френското семейство.

«Много благодарим за наградите. Ще ги пазим вечно»

 

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;