Немците нямат основание да изпитват благодарност към съветските войници за освобождението от нацизма, заяви депутатката от управляващата ХДС Ерика Щайнбах. Според нея, с идването на Червената армия в Германия са започнали масови убийства и грабежи, така че това въобще не може да се нарече освобождение. Следователно, Ангела Меркел, постъпи правилно, че миналата година не присъства на парада в Москва, пише Bild.

 

Преди 71 години завърши Втората световна война. Тази победа бе скъпоструваща за СССР, пише немският таблоид. Жертви на нацистка Германия станаха около 30 милиона човека. Но миналата година Ангела Меркел не присъства на парада в Москва на 9 май. Решението й бе във връзка с действията на Русия спрямо Крим и източна Украйна, отбелязва изданието.

 

Трябваше ли да считаме това за провокация или то бе естествена реакция? Трябва ли немците и до днес да са благодарни на Русия? Тези въпроси ще обсъждаме с гостите в студиото.

 

Както припомня изданието, Ангела Меркел замина за Москва на 10 май миналата година, за да положи венец заедно с руския президент Владимир Путин на гроба на Незнайния войн и така отдаде почитта си към паметта на загиналите във Втората световна война.

 

Участващите в дискусията политици от управляващата коалиция в Германия са на едно мнение, че правителството на Германия е трябвало да даде сигнал “срещу агресивната руска външна политика”, отбелязва изданието.

 

Спикерът на ХДС Ерика Щайнбах застана на страната на Ангела Меркел, се казва в статията. Тя бе убедена, че канцлерът на Германия не е трябвало да бъде на парада в Москва.

 

Освен това, Щайнбах заяви, че не изпитва благодарност към Червената армия за освобождението от фашизма, се казва в статията. Според нея, Сталин е един от най-големите престъпници в историята на човечеството, който по нищо не отстъпва на Хитлер.

 

“Хитлер и Сталин са братя по дух, те заедно нападат Полша и донесоха на Европа безкрайни страдания”, – заяви Щайнбах.

 

Освен това, според нея, “Сталин постоянно нарушава правата на човека – затова няма причина за благодарност”, – пише немското издание.

 

Политологът Херфрид Мюнклер също смята решението миналата година на канцлера Меркел да не присъства на 9 май в Москва за правилно. Както отбелязва изданието, “анексията на Крим” е като нападението на Хитлер над Судетска област.

 

“Лидерите на европейските държави и правителствата дадоха ясно да се разбере, че тук беше пресечена червената линия”, – призовава Мюнклер.

 

Заради Русия Европа е в трудно положение и не бива да си затваряме очите пред този факт, убедена е представителката на Зелените Марилуизе Бек. Тя подчерта, че в Червената армия са служили войници от много страни, а Ангела Меркел, съответно,  трябваше да посети не само Москва, но и другите бивши социалистически републики.

 

“Държавите, които се намират между Берлин и Москва, заплатиха огромна кървава цена”, – заяви Бек по време на дискусията.

 

Ерика Щайнбах също счита, че Германия няма причини да се чувства виновна пред Русия. От нейна гледна точка, немците осъзнават своята отговорност за събитията от миналото и се държат достойно, пише изданието. Според Щайнбах, “между руснаците и немците няма никакви конфликти на лично ниво”.

 

“Но Полша загуби във Втората световна война почти 17 % от населението си, повече от другите държави”, – подчерта Щайнбах.

 

Тя също каза, че не иска да говори за “освобождение” в този контекст, отбелязва немското издание.

 

Според Ерика Щайнбах, “с влизането на Червената армия на територията на Германия започнаха масовите изнасилвания, грабежи и убийства”, а концлагерите на нацистите бяха използвани и по-късно. “За хора, които бяха изтребени, никакво освобождение не е имало”, – каза Щайнбах.

 

Всички участници в дискусията се съгласиха, че дрънкането на оръжия срещу Русия е грешен път, резюмира немското издание. Силата на днешния ден е в дипломацията – нека този исторически урок да не бъде поставян под съмнение от никого 71 години след края на войната, завършва авторът.

 

News Front припомня, че през май 2012 година Щайнбах пое шефство над Юлия Тимошенко от Украйна.

Петя Паликрушева

Тагове: ;