Вероятно представата на жителите на Запад за ролята на СССР в победата над нацизма във Втората световна война е следствие от два фактора: липса на знания за събитията от тази епоха, а също съзнателна идеологическа борба срещу СССР и Русия, счита завеждащият отдел европейска сигурност към Института за Европа към РАН Дмитрий Данилов.

 

Според данните от допитването, проведено в рамките на проекта на Спутник, само 15 % от британците, французите, американците и немците считат, че СССР е играл ключова роля в победата над нацизма във Втората световна война, свидетелстват данните от IFop.

 

Половината от респондентите, 50 %, считат, че ключовата роля принадлежи на САЩ. На запитаните им е било предложено да назоват държава, която е играела ключова роля в победата над нацизма във Втората световна война.

 

«Напълно разбираемо е, че историческите знания си отиват. Ако сега се направят допитвания, то те се провеждат сред хора, които нямат непосредствени знания за Втората световна война. Затова те се ръководят от данните, които получават от училищните учебници и масмедиите. Това, което се отнася до «поколението Холивуд», не е преувеличено. Израсна поколение, което вижда света през обектива на тази камера, която заснема холивудските блокбастъри. Те, разбира се, снимат филми, в които в борбата със злото — в дадения случай с германския нацизъм — побеждават Съединените Щати», — заяви Данилов, отбелязвайки, че става дума за изкривена картина на възприятията, която «за съжаление в голяма степен е характерна и за Русия».

 

Друг изключително важен фактор е целенасочената пропаганда, която в момента се извършва от Запада срещу Русия, уверен е Данилов.

 

«Всяка конфронтация, всички политически сблъсъци пораждат идеологически войни. В дадения случай войната върви по всички фронтове. Ако Русия не е популярна на Запад и тя трябва да бъде обвинена във всичко случващо се днес, разбира се, че ще я считат за носителка на някакви имперски амбиции от страна на СССР, а не за страна-освободителка», — коментира експертът.

 

«В тази връзка би било крайно странно да се очаква, че нашите западни партньори обективно да разглеждат историята и да твърдят, че Русия е била основната сила, победила фашизма», — каза Данилов.

 

По такъв начин, завършва аналитикът, в момента има две тенденции, определящи оценката на жителите на западните страни за ролята на СССР във Втората световна война, а именно:»лиса на знания и холивудско изкривяване на историята», както и «съзнателна идеологическа борба на фона на историческите интерпретации».

 

Най-голям брой респонденти, които признават ключовата роля на СССР в победата над нацизма, живеят в Германия, 24 %, при това разликата между Западната и Източната част е съществена: 16 % в Западна Германия и 55 % в Източна, 35 % в Берлин.

 

Във Франция 27 % от привържениците на коалицията «Ляв фронт» знаят за ролята на СССР в победата над фашистка Германия, 12 % средно във Франция.

 

Респондентите, които на президентските избори през 2012 година гласуваха за съпредседателя на Левия фронт Жан-Люк Меланшон, значително по-често са склонни да признаят ролята на СССР: 26 % срещу средно за страната 12 %.

 

Според данните от  Ifop през 1945 година 57 % от французите тогава са считали, че СССР е изиграл решаващата роля в победата над нацизма.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;