Новият главнокомандващ Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Къртис Скапароти, който смени на поста генерал Филип Бридлав, твърди, че алиансът «e готов да се сражава, ако сплашването не сработи», съобщи Radio Free Europe.

 

«Ние се сблъскахме с набиращата сили Русия и с нейното агресивно поведение, което е в разрез с международните норми», — заяви Скапароти.

 

Както пояснява източникът, генералът е поел командването на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа на 4 май. И неговата цел е укрепването на алианса в региона след продължаващото няколко дена разполагане на американска войска по страните от ЕС.

 

Скапароти обеща да получи от Вашингтон разрешение да разположи постоянни бригади на американските въоръжени сили в Европа.

 

Две други се базират в Германия и Италия.

 

Понастоящем в региона присъстват постоянно само 65 000 американски военни, докато по времето на студената война тяхното число е достигало до 300 000.

 

Впрочем, вместо постоянни бригади Вашингтон предпочита да разполага и връща чрез ротация допълнителни войски в Европа.

 

Това ще помогне на Америка да успокои своите съюзници от Прибалтика и Източна Европа, които виждат заплаха в Русия.

 

Още една и вероятно по-спешна задача за Скапароти ще бъде определянето на ясните граници, зад които НАТО «няма да търпи растящата агресия от страна на руските сили».

 

Според Radio Free Europe. руските военни самолети «постоянно» летят около корабите на НАТО в Балтийско и Черно морета.

 

А толкова близки срещи пораждат опасения, че могат да прераснат в непосредствена конфронтация.

 

 

«Мисля, че те проверяват нашата решимост» , — коментира генералът, който счита поведението на руските ВКС за «провокативни и опасни».

 

Скапароти увери, че едно от първите му действия на поста главнокомандващ ще бъде да преразгледа правилата за влизане в конфликт за САЩ и техните съюзници, ако видят заплаха за сигурността си.

 

По-рано генералът е оглавявал американските въоръжени сили в Корея, а преди това е служил в Ирак и Афганистан, добавя порталът.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;