Ранени протестиращи и полицаи, и двама арестувани! След нощта на размирици, Раднево се готви за нов протест. Снощи в старозагорския град се стигна до сблъсъци. Протестът беше окървавен, след опит на демонстриращите да пробият полицейската блокада.

 

Цялата полиция от Раднево и околията, Жандармерия и специални сили от София са мобилизирани в Раднево. Заграждения отделят централната улица на града, където в сряда станаха сблъсъците между полиция и протестиращи. Докарани са дори две водни оръдия.

 

Доста радикални призиви има във фейсбук групата, където протестиращите се организират, но в същата тази група има и доста призиви този път демонстрацията да протече мирно.

 

След сблъсъците от миналата вечер хората от махалата в Раднево казаха, че са готови да избягат от България.

 

„Ще отидем в Италия. Там ни казват българи и ни уважават, а тук ни викат цигани и „кърлежи”, казва Митко.

 

 

Сега всички, дори съседите на арестуваните биячи, обвиняват само тях за случилото се в Раднево. Кметът Теньо Тенев също. Иначе самият той не беше на протеста, защото не подкрепял начина, по който хората изразяват недоволството си. И призна – проблем с конкретна фамилия от махалата има отдавна, но никой не е взел мерки.

 

„Те трябваше да са в затвора. Никой не е взел мерки. Надявам се сега да ги пратят там.

 

Проблемът си е само с тази фамилия, сега дано ги осъдят”, обясни кметът на Раднево д-р Теньо Тенев.

 

А малко по-късно през деня всички институции в града започнаха да описват незаконните сгради в махалата. На прицел са само търговските обекти, но не и къщите, за които самите роми признаха, че също са незаконни.

 

„Три търговски обекта, които тепърва ще установяваме дали са законни или не”, обяснява зам.-кметът по икономика и евроинтеграция Димитър Желев.

 

 

Имало е обаче устни обещания, поне това дочухме от проверката в магазина на арестувания Сурай – бащата в посочената за конфликтна ромска фамилия. Вече опразненото заведение беше отключено от жена му Донка.

 

„Ами те ни казаха, че тука може да си работим и няма да ни закачат, сега като искате ни събаряйте”, казва Донка.

 

 

След като проверката приключи, Донка вече не беше в състояние да разговаря за арестуваните си роднини.

 

 

А покрай фамилията на Сурай, общината погна още две барчета, някои от тях все още в строеж.

 

И докато общината проверява махалата, съдът в Стара Загора ще провери доказателствата срещу задържаните и обвинени в опит за убийство. Ако те са достатъчни, баща, син и техните братовчеди ще останат за постоянно в ареста.

 

 

Четиримата задържани за побоя на пътя, който стана повод за протестите и размириците, остават в ареста. Това реши съдът в Стара Загора. Четиримата обвинени за опит за убийство по хулигански подбуди са членове на проблемната според повечето хора от Раднево ромска фамилия. Това са Стефан Иванов и баща му Калчо, по-известен като Сурай, и братовчедите му Антон и Динко. Обвинението срещу тях предвижда лишаване от свобода между 15 и 20 години или доживотен затвор. Днес в съда те казаха единствено, че искат по-лека мярка за отклонение вместо задържане под стража. Съдът обаче не се съгласи с това искане.

 

 

„Условната присъда на Сурай, така наречения или Калчо е за причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди на повече от едно лице. Не е изтекъл изпитателния срок. Стефан е момчето, което преди това е имало някакво спречкване на улицата в Раднево с Георги, където не са могли да се разминат двете коли”, обясни прокурорът Митко Игнатов.

 

 

„Искам да помоля жителите на град Раднево да не се поддават на ниски страсти и провокации, а да оставят институциите да си свършат работата, защото когато страстите влезнат в съдебна зала справедливостта излиза”, казва адвокат Валентин Димитров.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;