Украинският «Опозиционен блок» има намерение на законодателно ниво да върне правото за използване на Знамето на Победата, се казва в изявлението на партията в четвъртък.

 

През май 2015 година в Украйна влезе в сила приетият от Върховната рада закон «за осъждане на комунистическия и нацисткия режими», забраняващ пропагандата на съветската символика.

 

Знамето на Победата, което е символ на Деня на Победата, е забранено да се използва в Киев по време на тържествата на 8 и 9 май, съобщи по-рано в четвъртък пресслужбата на Института на националната памет.

 

«Опозиционният блок» счита за престъпна забраната да се използва Знамето на Победата по време на празнуванията на 9 май. По такъв начин властта забранява правото на ветераните и на целия украински народ да имат историческа памет, забранява се най-добрата страница от историята на страната — Великата Победа.

 

Ние искаме да върнем на украинците правото да използват Знамето на Победата като символ на героизма във Великата Отечествена война.

 

Опозиционният блок подготвя законодателно връщане на Знамето на Победата…

 

Законодателно ще върнем на украинците правото да използват Знамето на Победата», — се казва в изявлението на сайта на партията.

 

Миналата година Върховната рада на Украйна утвърди 8 май като Ден на паметта и помирението в чест на жертвите от Втората световна война, при това на 9 май, както и по-рано, се празнува Деня на Победата.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;