Новите руски подводници от проекта «Ясен» пробиват лидерството на американските аналози, предаде CNN.

 

«Отново се върнахме във времената, когато бяхме длъжни да отчитаме наличието на противник, способен да ни хвърли призив под водата. Гарантираното ни превъзходство вече не съществува», — сподели капитанът от ВМС на САЩ Оливър Луис, предаде «Взгляд».

 

Новите американски подводници «Вирджиния» се считат за «швейцарския нож» сред подводните лодки: те са способни да изпълняват широк спектър от задачи, от събирането на разузнавателни данни до изстрелването на торпеда по наземни цели. Но много скоро те ще се сблъскат с новия призив — руските подводници от проекта «Ясен».

 

Сред всички подводници, които имат съперниците на САЩ, подводниците «Ясен» са най-безшумни, отбеляза експертът от вашингтонския Център Уилсън Макъл Кофман.

 

«ВМС на САЩ не са напълно убедени, че могат да ги следят», — каза той.

 

Американските военни също заявяват за повишената активност на руските подводници. Според тях, това е особено забележимо в «триъгълника» Гренландия-Исландия-Великобритания, а това е ключов морски коридор за засилване на войските на САЩ в Европа. При това, според думите на командира на подводницата USS Missouri Фрейзер Хъдсън, Русия се стреми да направи не толкова «политическо изявление», колкото да получи «практически опит».

 

Пентагонът е принуден да работи усилено за удържането на лидерството под водата, се казва в материала на CNN. Особено безпокойство сред военните предизвиква фактът, че «след студената война подводният потенциал на САЩ и съюзниците е атрофирал».

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;