«Възможна ли е война с Русия?» — този въпрос стана тема на поредната дискусия между американските историци, занимаващи се с историята на Русия и СССР, Стивън Коен и Джон Батчелър. Според наблюденията на Коен, «последните две седмици администрацията на Обама подрива сътрудничеството с Москва по трите фронта на студената война», съобщава Nation.
 

Отказвайки да приемат напълно убедителният, според Коен, аргумент на Путин за това, че само сирийската армия и нейните съюзници се борят ефективно по места срещу ИД, Вашингтон и неговите послушни медии осъждат сирийско-руската военна кампания срещу «умерената опозиция», голяма част от чийто членове се считат за джихадисти.

 

Това, както твърди Коен, поставя под заплаха женевските мирни преговори.

 

По отношение на конфронтацията в Украйна Стивън Коен съобщи следното: надежда за приключване на гражданската и хибридната война, зародила се в резултат на подписването на Минските споразумения, беше саботирана в ООН, когато постоянният представител на САЩ към ООН Саманта Пауър настоя за връщането на Крим в състава на Украйна.

 

Макар, както уточнява Коен, Крим въобще да не е споменат в тези съглашения. Болшинството в Европа е за прекратяване на санкциите срещу Русия, а администрацията на Обама, според Коен, активно работи срещу това.

 

В същото време, припомня професорът по история, НАТО начело със САЩ продължава да натрупва мощ на сушата, във водата и във въздуха около руските граници

 

Не е изненадващо, че Москва отговаря на това, изпращайки самолетите си да разгледат американския военен кораб, намиращ се недалеко от руската военна база в Калининград.

 

Но Вашингтон и Брюксел, значително усилвайки военното си присъствие около руските граници, обвиняват Москва в «провокации срещу НАТО».

 

Интересно, недоумява Стивън Коен, кой кого в дадения случай провокира?

 

Подобни действия на НАТО, добавя той, напомнят на гражданите на Русия за нахлуването на нацистите през 1941 година — последният път, когато подобни враждебни сили са били мобилизирани около границите на страната.

 

Коен се интересува, вървят ли НАТО и САЩ към война с Русия съзнателно или несъзнателно, като «на сън», — пише  Nation.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;