Тази година нито знамето на Крим, нито това на ИД, нито уелските дракони няма да се развяват на конкурса Евровизия. Организаторите на песенния фестивал направиха специално ръководство за «забранените флагове», без да назовават конкретни територии или организации, пише  Independent.

 

 

Не желаейки да «политизират» конкурса, организаторите счетоха за допустими само държавните знамена на страните — участнички в Евровизия и държавите-членове на ООН.

 

Освен кримското и уелското, под забрана попадат също знамената на Палестина, Страната на Баските и Северен Кипър.

 

Но дъгата на ЛГБТ-общността получи зелена светлина от организаторите.

 

Според тях, този флаг «символизира толерантността и разнообразието».

 

Британският вестник да предлага по-просто обяснение: този «банален» музикален конкурс е изключително популярен сред гей-общността.

 

Феновете на «Дъгата» са били помолени да не развяват знамената си с «политически» оттенък — «в лицето на страните, в които не се спазват правата на ЛГБТ-общността, такива като Русия», прави уговорката изданието.

 

«Конкурсът Евровизия ще бъде свободен от политически изявления, несанкционирани рекламни послания и оскърбителни коментари», — поясни представител на Евровизия.

 

Организаторите подчертаха, че «политиката по отношение на знамената не е насочена срещу които и да са конкретни територии или организации».

Петя Паликрушева

 

 


Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;