Руските ВКС както и преди извършват бойни полети с висока интензивност. Видяхме как само за няколко часа във въздуха се вдигна огромен брой щурмоваци и изтребители.

 

Генерал-майорът заяви, че те усилват натиска си срещу ИД.

 

«Днес руската авиация работи над Рака, — казва той, — в централната част на Сирия и в Дейр-ез-Зор».

 

За последните четири дена руската авиация е извършила 87 полета.

 

Макар руските ВКС да изведоха от Сирия няколко самолета, за последните месеци те увеличиха своя потенциал за сметка на други ресурси — високотехнологичите бойни хеликоптери Ми-28Н  вече бяха забелязани да извършват бойни действия.

 

ФРЕД ПЛЕЙТГЕН, кореспондент наCNN: Въпреки обявеното от Русия извеждане на голяма част от войските от Сирия, Русия съхрани парка си от щурмови летателни апарати и реактивни изтребители. Това говори за това, че Русия действително може да изиграе решаваща роля в сирийския конфликт.

 

Руските военнослужещи ни показаха подписването на местното споразумение за примирие, както те го наричат, около град Хама. Руските военни офицери твърдят, че си сътрудничат тясно със САЩ, за да може режимът на прекратяване на огъня да стане по-ефективен и в Алепо, а и кръвопролитието там най-накрая да се прекрати.

 

Според думите на генерала, до момента сътрудничеството със САЩ е било позитивно.

 

«Ние успешно координираме нашите военно-въздушни операции, — казва той. — Миналия месец проведохме откровен и професионален разговор за националното примирие. Активно осъществяваме обмен на информация».

 

На 9 май Русия ще отбележи национален празник в чест на победата над нацистка Германия. Ще има парад и във военно-въздушната база в Сирия. В него ще вземе участие сирийската войска. Докато Русия отбелязва минали победи, еднозначният край на нейното вмешателство в гражданската война в Сирия е все така призрачен.

Фред Плейтген, CNN, авиабаза Хмеймим, Сирия.
Превод: Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;