Не по-малко от 3 хиляди човека ще вземат участие на 8 май в отбелязването на Деня на победата в канадския град Торонто. Това в четвъртък съобщи президентът на организацията на руските съотечественици «Руски конгрес в Канада» Алла Суворова.

 

Според нея, тържествата ще се проведат в Северен Йорк — район от най-големия канадски мегаполис, в който главно живеят руснаци и хора от другите страни от бившия СССР.

 

«Ще участват не по-малко от 3 хиляди човека», — отбеляза Суворова.

 

«Най-напред на площада на кръстовището на улиците Батерс и Стилс ще почетем падналите във Великата Отечествена война с минута мълчание и ще пуснем в небето сто бели балона. После по улица Батерс вече втори път ще проведен акцията «Безсмъртния полк», — каза тя.

 

Суворова добави, че участниците ще бъдат с портретите на своите предци, които са се сражавали във Втората световна война, ще бъдат и с канадски, руски и съветски знамена. Паралелно по пътя ще се движи колона от мотоциклетисти. След завършване на акцията в Шепард-парк ще се състои празничен концерт, ще има конкурс за детски рисунки, ще работи полева кухня.

 

«Ще раздаваме безплатно «фронтова» каша», — уточни Суворова.

 

Главно събитие на тържествата ще бъде парадът на ветераните.

 

«Имайки предвид възрастта на нашите ветерани, разбира се, те няма да могат да преминат сами по парадните колони, ще ги транспортираме със специални голф-кари», — разказа Суворова.

 

«В организацията ни в момента има 192 ветерани. Надявам се, че те ще могат да вземат участие в празника», — заяви Вячеслав Волков от Асоциацията на ветераните от Втората световна война от СССР.

 

Той добави, че пред ветераните на парада ще върви група с копия от Знамето на Победата.

 

«Ще положим венци и цветя на мемориала на жертвите на Холокоста, който се намира в парка», — съобщи Волков.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;