Докато САЩ въвеждат санкции срещу Русия, Япония, основният съюзник на Вашингтон в Тихоокеанския регион, търси по-тесни връзки с Москва, пише  The Wall Street Journal в навечерието на срещата на японския премиер Синдзо Абе с Владимир Путин.

 

«Проблемът за Абе е в това, че той, стремейки се към приятелство с Путин, попада под дипломатическия кръстосан огън между Вашингтон и Москва», — пише изданието.

 

Срещата е планирана за петък в Сочи. Лидерите на Русия и Япония ще се срещнат за 13-ти път. Изданието обръща внимание върху факта, че Абе е провел среща с Обама само седем пъти. Това доказва, че новата страница в руско-японските отношения е основен дипломатически приоритет за японския премиер, отбелязва изданието.

 

Срещата ще се състои в особено деликатен за Абе момент.

 

В края на май Япония ще участва в срещата на страните от «Голямата седморка». Дълго време този международен клуб носеше името «Голямата осморка», но след присъединяването на Крим към Русия в резултат на референдума през 2014 година участието на Москва в него бе спряно.

 

САЩ ще участват в срещата. На официално ниво те не изразяват недоволството си от решението на Япония да върви към сближаване с Русия. В частност, представителят на Държавния департамент Марк Тонър през април заяви, че Токио може да бъде в близки отношения и със САЩ, и с Русия.

 

Русия и Япония са обединени от редица общи интереси. Небогатата на енергийни ресурси Япония се стреми да диверсифицира своите източници на нефт и газ. Русия, на фона на глобалната суровинна криза, се нуждае от нови инвестиции. Според изданието, Москва има още една цел — да покаже, че, независимо от санкциите, тя не се намира в изолация.

 

Абе нееднократно е давал да се разбере, че иска да реши териториалния спор около Курилските острови пред да напусне поста си. Тази година той планира да покани Путин в Япония и в края на краищата да постигне някакво споразумение по този въпрос.

 

Токио се отнася с безпокойство към съседен Китай, който укрепва позициите си. Именно в КНР, а също в Северна Корея Япония понастоящем вижда главната заплаха за себе си.

 

Извънредно силно се безпокои Япония около ситуацията в Южно-Китайско море, където едновременно няколко страни оспорват териториалния статус на редица острови.

 

«Неутралитетът на Русия в тази ситуация  е в интерес на Япония. Токио иска Москва да се въздържа от каквито и да било доставки на оръжие, които биха могли да променят баланса на силите в региона», — коментира ситуацията  Тайсуке Абиру, експерт по Русия от изследователския център Tokyo Foundation.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;