САЩ чрез своите особено близки приятели в НАТО създават трудности около строителството на газопровода «Северен поток-2». Тези опити имат изключително политически характер, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

 

«Убедени сме, че «Северен поток-2″ ще повиши енергийната обезпеченост на Европа и енергийната сигурност на Европа. Проектът е чисто търговски, проект, който обединява редица западни компании…и опитите той да се блокира, разбира се, носят изключително политически характер. Това е дело на американците, които чрез своите особено близки приятели от НАТО се опитват да създават трудности. Ще повторя, проектът е чисто търговски, това обяви и ръководството на Германия, като страна, чиито компании са заинтересовани от проекта», — цитира думите на Сергей Лавров РИА Новости.

 

Министърът припомни, че газопроводът «Северен поток» e бил признат от Европейската комисия като приоритетен проект.

 

«Затова е трудно да се заеме друга позиция. Между другото, по отношение южното направление в доставките на руски газ — там се предлага задействането на интерконектор между Гърция и Италия, а той вече е включен от Еврокомисията в списъка на проекти от национален интерес. Така че тук ще е трудно де се изметнат, ако точно този вариант в южната посока придобие практически очертания», — каза Лавров.

 

В петък ръководителят на съвета на директорите на Газпром Виктор Зубков зяви, че Европейският съюз няма ясна и понятна стратегия в областта на енергоносителите. Европа се мята, а това е много опасно.

 

Страните от ЕС нямат единно мнение по отношение строителството на тръбопровода «Северен поток-2». По-нататъшната съдба на руския проект зависи най-вече не от икономическата, а от политическата ситуация.

 

В средата на март лидерът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изпрати писмо за несъгласие със строителството на «Северен поток-2», подписано от правителствата на осем страни.

 

Писмото е подписано от премиерите на Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Полша, Словакия и Румъния, както и от президента на Литва.

 

Според медиите, писмото е подписано и от властите на Хърватия, но Загреб не е потвърдил информацията.

 

Президентът на Чехия Милош Земан, коментирайки изявлението на европейските политици за заплахата от зависимост на Европейския съюз от руския газ каза:

 

«В Норвегия също добиват газ, но аз не виждам никаква заплаха от газта на Норвегия. Защо може да има каквато и да е заплаха от руския газ?»

 

В средата на февруари Дмитрий Медведев заяви, че Москва се надява, че проектът «Северен поток-2» ще бъде реализиран, независимо от опитите на редица западни страни изкуствено да го политизират. Той също заяви, че Третият енергопроект на ЕС в редица случаи пречи на едни страни и помага на други.

 

Между другото, в сряда източник съобщи, че Газпром има намерение да започне строителството на газопровода «Северен поток-2» на 1 април 2018 година.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;