Държавният департамент на САЩ потвърди, че САЩ са се договорили с Русия за прекратяване на огъня в провинция Алепо — режимът вече действа от полунощ местно време, насилието в района на Алепо е намаляло, се казва в съобщението от Държавния департамент.

 

«В рамките на спешните усилия за деескалация на насилието в Сирия и в потвърждение на режима на прекратяване на бойните действия САЩ и Русия завършиха вчера късно вечерта преговорите за мерките в провинция Алепо, включително град Алепо и околните райони. Прекратяването на огъня влезе в сила от 00:01 часа местно време», — заяви представителят на държавния департамент Марк Тонър.

 

Според него, в посочените райони е било отбелязано занижаване на насилието, независимо от съобщенията за продължаващи боеве в редица места.

 

 

На свой ред командването на сирийската армия съобщи за това, че примирието в провинция Алепо започва в четвъртък и ще продължи 48 часа.

 

По-рано в интервю за РИА Новости Сергей Лавров заяви, че по време на съгласуване на примирието за Алепо неговите «параметри са били определени».

 

Според него, в процеса на преговорите САЩ са опитали да включат в него позициите на «Джебхат ан-Нусра», но това предложение е отклонено успешно като неприемливо.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;