Време е НАТО да разбере, че военната мощ на Русия, която бе демонстрирана в Сири, бе насочена само за борба с международния тероризъм, а не с алианса, така счита членът на комитета от руската Държавна дума по международните отношения Адалби Шхагошев.

 

По-рано главнокомандващят Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа американският генерал Къртис Скапароти призова членовете на алианса да бъдат постоянно готови за противодействие срещу заплахите от страна на Русия и терористите.

 

В реч в сряда по време на церемонията по встъпване в длъжност в щаб-квартирата на НАТО в Брюксел, генералът отбеляза, че алиансът се сблъсква в момента с «възраждаща се Русия, която се стреми да покаже себе си като световна държава». В качеството си на заплахи за членовете на алианса той назова също тероризма и кризата с бежанците, за които способства нестабилността в Северна Африка и в Близкия Изток.

 

Според Шхагошев, всеки нов призив от страна на лидерите на НАТО — това е ръководство за действие за всички нейни членове.

 

«Т.е. новото изявление на Скапароти лишава от шансове да бъде продължена тенденцията за поправяне на отношенията с Русия. Независимо от това, че ръководството на НАТО продължава да поставя Русия в списъка с главите заплахи, ние даваме честната си дума да не бъркаме войската на алианса с терористите», — каза депутатът пред РИА Новости в четвъртък.

 

«Време им е да разберат, че военната руска мощ, която бе демонстрирана в Сирия, беше показателна само за борбата с международния тероризъм, а не с призраците на студената война»,- отбеляза Шхагошев.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;