Русия не е заплаха за никого, но няма да остави без внимание действия, потенциално опасни за нейните интереси, заяви пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

 

По-рано новият главнокомандващ Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа американският генерал Къртис Скапароти призова членовете на алианса да бъдат постоянно готови към противодействие на заплахите от страна на Русия и терористите.

 

По време на церемонията по встъпването му в длъжност генералът отбеляза, че алиансът се сблъсква в момента с «възраждаща се Русия, която се стреми да се представи като световна държава».

 

В качеството на заплаха за членовете на блока той назова тероризма и кризата с бежанците, за които съдейства нестабилността в Северна Африка и в Близкия Изток.

 

«За да отговорим на тези призиви, ние трябва постоянно да поддържаме и да повишаваме нивото на нашата готовност и подвижност в такъв дух, че да сме в състояние да влезем в бой дори днес, ако сдържането претърпи неуспех», — заяви Скапароти, чийто думи се цитират от пресслужбата на Пентагона.

 

Песков, коментирайки тези думи, заяви, че Русия е за взаимоизгодно сътрудничество с отчитане интересите на всички партньори и за съвместно регулиране на конфликтните ситуации.

 

«Но в същото време Русия без всякакво съмнение не може да остави без внимание каквито и да са действия, които пряко или потенциално могат да представляват заплаха за нейните национални интереси», — отбеляза той, добавяйки, че руската страна традиционно ще отстоява своите интереси.

 

Засилването на военното присъствие на НАТО около границите на Русия постоянно предизвиква тревогата на Москва. В началото на май ръководителят на Пентагона Аштър Картър заяви, че НАТО разглежда възможността да бъдат разположени четири батальона в страните от Балтика и Полша, а министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу на свой ред съобщи, че Русия ще създаде три нови дивизии за противодейтвие на натрупването на силите на алианса. Русия нееднократно подчертава, че няма интерес да нагнетява конфронтацията с НАТО, но е готова да даде адекватен отговор на действията на Запада.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;