Не се спазват законите и се стимулира корупционната среда, създават се условия за сиви практики, каза в «Преди всички» архитект Николай Гълъбов, коментирайки проблемите с обществените поръчки и корупционните практики в строителството:

 

«По закон би трябвало всички проекти в инвестиционното проектиране да бъдат регистрирани. Около проектирането и инвестиционния процес има една мистериозност, липса на информация, не е ясно кой, какво, къде прави, поради липсата на един такъв регистър. Това създава възможност за едни недобри практики и някои управляващи, които не спазват законите, се опитват да се облагодетелстват лично от една страхотна инициатива за санирането. Съветват се общините да извършват санирането на т.н. инженеринг. Порочното в тази практика е, че тези, които трябва да следят за качеството, са отстранени в началото на процеса. Те трябва да работят, те са платени от изпълнителя, този, когото трябва да следят – това е един неприятен момент. Вторият – при липсата на информация за конкретните проектанти, които работят – просто улеснява едно източване на средства.

 

Корупцията в обществените поръчки за строителството е на толкова високо ниво, че едва ли може да ескалира повече.

 

Обществените поръчки в сферата на строителството и инженерните услуги са над половината, т.е говорим за милиарди левове, усвоявани, говорим за пари по еврофондове…»

Тагове: ; ; ; ;