Британският премиер и редица депутати от Европарламента са единни в становището си: ЕС не трябва да отменя визовия режим за Турция. Така те отговориха на точно противоположния призив на Еврокомисията. Но самото изявление на ЕК може да се счита за успех на използваната от Ердоган тактика на шантаж.

 

Препоръките на Еврокомисията да се въведе безвизов режим за гражданите на Турция срещнаха резки възражения сред представителите на Източна Европа.

 

Вишеградската група — Чехия, Словакия, Полша и Унгария — считат за неприемливо даването на безвизов режим за Турция от ЕС по-рано от Украйна и Грузия.

 

«От наша гледна точка е недопустимо това, че Украйна и Грузия ще получат безвизов режим с ЕС по-късно от Турция», — цитира ТАСС министъра на външните работи на Унгария Петер Сайярто.

 

«Това няма да бъде добър сигнал, ако визовият режим с Турция бъде отменен по-рано, отколкото към някои изпълняващи задълженията си страни-участнички в «Източното партньорство», — отбеляза първият заместник министър на външните работи на Словакия Лукаш Паризек.

 

Срещу отмяната на визите с Турция е и дясноконсервативната партия «Eвропа на нациите и свободите» в Европарламента.

 

«Ценностите на турците абсолютно не са съвместими с нашите. Европа на нациите и свободите никога няма да подкрепи либерализирането на визовия режим за Турция», — цитира РИА Новости думите на съпредседателя на партията Дженис Аткинсън.

 

Абсолютно против безвизовия режим за Турция се обяви премиерът на Великобритания Дейвид Камерън.

 

«Понеже ние сами осъществяваме своя граничен контрол, намирайки се извън Шенген, няма да предложим на турците безвизов достъп…Ще запазим своята имиграционна политика», — предупреди Камерън.

 

Той повече от скептично се изказа за перспективите от евроинтеграцията на Турция.

 

«Не мисля, че присъединяването на Турция към ЕС е възможно дори след няколко десетилетия», — каза Камерън по време на речта си в парламента на Обединеното кралство.

 

По-рано в сряда Еврокомисията предложи на Европарламента и Съвета на Европа да свали визовите ограничения за гражданите на Турция, ако Анкара до края на юни изпълни останалите пет условия за отмяна на визите.

 

В това число влизат мерките за предотвратяване на корупцията, провеждане на преговори за оперативно споразумение с Европол, съдебно сътрудничество с всички страни — членки, правила за защита на данните в съответствие със стандартите на ЕС и преразглеждане на законодателството в борбата с тероризма.

 

Лидерът на чешкото МВнР Лубомир Заоралек поясни позицията на партньорите от Вишеградската група с това, че Анкара не е изпълнила напълно условията за получаване на безвизов режим с Европейския съюз.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;