Според данните от допитването, проведено в рамките на проекта на Спутник, само 15 % от британците, французите, американците и немците считат, че СССР е играл ключова роля в победата над нацизма във Втората световна война, свидетелстват данните от IFop.

 

Половината от респондентите, 50 %, считат, че ключовата роля принадлежи на САЩ. На запитаните им е било предложено да назоват държава, която е играела ключова роля в победата над нацизма във Втората световна война.

 

Най-голям брой респонденти, които признават ключовата роля на СССР в победата над нацизма, живеят в Германия, 24 %, при това разликата между Западната и Източната част е съществена: 16 % в Западна Германия и 55 % в Източна, 35 % в Берлин.

 

Във Франция 27 % от привържениците на коалицията «Ляв фронт» знаят за ролята на СССР в победата над фашистка Германия, 12 % средно във Франция.

 

Респондентите, които на президентските избори през 2012 година гласуваха за съпредседателя на Левия фронт Жан-Люк Меланшон, значително по-често са склонни да признаят ролята на СССР: 26 % срещу средно за страната 12 %.

 

Според данните от  Ifop през 1945 година 57 % от французите тогава са считали, че СССР е изиграл решаващата роля в победата над нацизма.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;