Канцлерът на Германия Ангела Меркел се опитала да убеди Япония да влезе в НАТО.

 

Това предаде вестник The Japan News, англоезичното издание на най-големия японски ежедневник  Yomiuri Shimbun.

 

Според изданието, предложението е направено през март 2015 година, когато немският канцлер след 7-годишна пауза посети Страната на изгряващото слънце и се срещна в Токио с премиера на Япония Синдзо Абе.

 

Меркел поканила Япония в НАТО, уверявайки Абе, че лесно ще успее «да уговори» премиера на Великобритания Камерън и президента на Франция Оланд да не възразяват.

 

Японецът реагирал, ако се вярва на изданието, по най-добрия дипломатически начин:

 

«за да не бъде невежлив», той казал, че това «може да стане в бъдеще». 

 

С това дал да се разбере, че влизането на Япония в НАТО ще попречи на преговорния процес с Русия за сключване на мирния договор и спорните територии.

 

Скандалното изтичане на информацията, както сами виждате, се случва в навечерието на визитата на Синдзо Абе в Русия и срещата му с Владимир Путин. Това ще се случи, както твърдят новинарските агенции, на 6 май в Сочи.

 

Трябва да не забравяме, че НАТО — това е Североатлантически алианс.
Дори присъствието на Турция е достатъчно спорен момент.

 

То се оправдава само с това, че Турция има европейска територия, която се намира около проливите. Затова членството на Япония или Австралия — другият много важен стратегически съюзник на Запада, е просто технологически невъзможно.

 

Меркел, разбира се, напълно разбира това.

 

При това би било много странно, ако преговорите за който и да е нов член на НАТО се водят от немците, а не от американците, които реално управляват НАТО.

 

Да, Япония е част от програмата «Глобално партньорство» на НАТО. В програмата влизат още Австралия, Южна Корея, Ирак и редица други страни…

 

Япония има собствен двустранен договор със САЩ. Отбранителен договор, който буквално подпечатва тихоокеанското военно присъствие на САЩ.

 

Само припомняме, че в миналото САЩ се отказаха да създадат в Тихоокеанския регион военен блок и сключиха двустранни договори с Япония, Южна Корея, Филипините, Австралия…

 

 

 

 

Абе е най-войнственият премиер на Япония за цялата следвоенна епоха. Отбранителният бюджет на Япония е само един процент от БВП. Но, първо, процентът вече е леко завишен. И второ, да, това е един процент, но от грамадна икономика.

 

Днес военният бюджет на Япония е равен по размер на военния бюджет на Франция.

 

Забележете, той е по-голям от военния бюджет на Германия.

 

Япония буквално миналата седмица пусна в небето изтребител от пето поколение. Така страната се превърна в четвъртата държава в света след САЩ, Китай и Русия, които имат изтребители  от технологията «стелт».

 

Според експерти, японската армия е една от най-перспективните армии на XXI век.

 

Япония е високотехнологична държава. Тя не просто купува оръжие от САЩ, а произвежда собствено въоръжение.

 

Същият този изтребител Х-2, за който стана дума по-горе, е японски.

 

Т.е. военните амбиции на Япония са налице. А това значи, че трябва да се търси тяхната проекция в политиката.

 

Проекцията им в политиката на първо място е насочена срещу Китай по повод спорните острови в Южно-Китайско море.

 

Второ — налице е много рязко охлаждане на отношенията с Южна Корея. Япония никога не е била в особено близки отношения с тази страна, но днес нивото на нажежаване е почти критично.

 

Трето — налице е опит да се създаде нов формат на отношенията на Япония със САЩ, в който формат Япония да играе по-сериозна роля.

 

Т.е. подхвърлянето на Меркел по отношение на Япония в НАТО е по-скоро плисване на уж невинен тест към японското общество — да видим как ще реагира на тази идея.

 

Абе може да е най-милитаристичният премиер на Япония, но по отношение на Русия той не прекрачва «червената линия». Няма военни заплахи и провокации.

 

За Япония по-важен е спорът й с Китай за островите, отколкото спорните острови с Русия. Спорните острови с Русия могат да почакат, но не така стоят нещата с Китай…

 

Това, което трябва да прави Русия, тя го прави. Дори перфектно — има непрекъснато положително развитие на Тихоокеанския руски флот. Второ, руснаците в Тихия океан пренасят стратегическите си бази за подводници от Приморие в Камчатка. Както е повече от ясно, така се разширява периметърът на действието им. Т.е. присъствието на Русия около бреговете на САЩ е факт.

 

 

 

 

 

 

Но, разбира се, че Япония не бива да се изпуска от очи. Налице е ръст на военната й мощ.

 

Но е повече от ясно, че не бива да си правим изводите, че едва ли не утре Япония ще нападне Курилските острови. Понастоящем няма нито една причина за това.

 

Напълно е възможно фрау Меркел въобще да не е отправяла подобна покана към Япония.

 

Но е напълно възможно и обратното.

 

При всички положения й отиват и двете роли — тя удачно изпълнява ролята на удобна американска марионетка за изпробване на каквото и да било по вид пропагандно «оръжие», както и е напълно успешна в ролята си на шут — идиотски търкалящ се в краката на коронясана особа от Вашингтон или…Анкара.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;