Докато САЩ въвеждат санкции срещу Русия, Япония, основният съюзник на Вашингтон в Тихоокеанския регион, търси по-тесни връзки с Москва, пише  The Wall Street Journal в навечерието на срещата на японския премиер Синдзо Абе с Владимир Путин.

 

«Проблемът за Абе е в това, че той, стремейки се към приятелство с Путин, попада под дипломатическия кръстосан огън между Вашингтон и Москва», — пише изданието.

 

Срещата е планирана за петък в Сочи. Лидерите на Русия и Япония ще се срещнат за 13-ти път. Изданието обръща внимание върху факта, че Абе е провел среща с Обама само седем пъти. Това доказва, че новата страница в руско-японските отношения е основен дипломатически приоритет за японския премиер, отбелязва изданието.

 

Срещата ще се състои в особено деликатен за Абе момент.

 

В края на май Япония ще участва в срещата на страните от «Голямата седморка». Дълго време този международен клуб носеше името «Голямата осморка», но след присъединяването на Крим към Русия в резултат на референдума през 2014 година участието на Москва в него бе спряно.

 

САЩ ще участват в срещата. На официално ниво те не изразяват недоволството си от решението на Япония да върви към сближаване с Русия. В частност, представителят на Държавния департамент Марк Тонър през април заяви, че Токио може да бъде в близки отношения и със САЩ, и с Русия.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;