След изтичането на документите за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТIP), което осветли опитите на Вашингтон да притиска Брюксел, много западни журналисти и аналитици стигнаха до извода, че на сделката по всяка вероятност й се вижда края.

 

«Днешното шокиращо изтичане на документи за ТТIP ознаменува началото на края на зловещата търговска сделка между ЕС и САЩ», — пише в The Independent авторът на книгата за «TTIP: удар по работните места, край на демокрацията» Джон Хайлери.

 

 

Документите, според него, доказват, че ако сделката се сключи, американските компании ще получат безпрецедентен контрол над европейските санитарни норми и правила за безопасност.

 

«На всички тези, които казваха, че умишлено внушаваме страх и че ЕС никога няма да позволи това да се случи — ние бяхме прави, а вие не», — пише авторът.

 

Според Хайлери, изтичането на документите за ТТIP поставя лидерите на ЕС пред избор — или те напълно ще се откажат от преговорите по това съглашение, или рискуват да видят как целият европейски проект рухва пред очите им.

 

«За европейците списъкът от недостатъци на планираното споразумение между ЕС и САЩ е твърде дълъг. Европа не може да си позволи да прави компромиси със стандартите си», —  пише политическият анализатор Йенс Туро за Deutsche Welle.

 

Ако правителството на която и да е европейска страна приеме закони, повишаващи социалните или екологичните стандарти, ТТIP дава правото на американските инвеститори да ги подведат под съдебна отговорност, защото са изгубили печалбата си.

 

 

Ако това означава, че ТТIP е обречена — нека бъде така, пише Туро.

 

 

Той отбелязва, че сама по себе си идеята на ТТIP е била достойна, но реалността е такава, че тази сделка няма да създаде «по-ясни правила» за стотици милиони граждани на ЕС и САЩ.

 

Журналистът подлага на критика атмосферата на секретност около преговорите за ТТIP.

 

«Споразумение от толкова сериозен мащаб трябва да е прозрачно от самото начало, в противен случай хората започват да подозират, че основната цел на сделката е създаването на по-добри условия за мултинационалните корпорации», — отбелязва той.

 

Някои западни медии отбелязват, че дори ако преговорите след публикуването на документите, попаднали в ръцете на Greenpeace, не бъдат напълно прекратени, временното замразяване не може да бъде избегнато.

 

Това е в разрез с плановете на Обама, който се стреми до постигне подписване на споразумението преди да напусне президентския пост на САЩ.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;