«Обама се опитва да укрепи политическите и икономически връзки, но търговското му споразумение доведе до обратния резултат, — пише Саймън Шустър в Time.

 

«Заради това много европейци негодуват, защото те възприемат всичко това като американски заговор с цел поставяне под заплаха тяхната демокрация и екологични стандарти».

 

Немският вестник Süddeutsche Zeitung съобщи за секретните документи, които са предадени от холандския отдел на Greenpeace.

 

 

Както се твърди, документите хвърлят светлина върху това, доколко силен е натискът на САЩ върху Брюксел в рамките на продължаващите вече три години преговори за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство.

 

В частност, Greenpeace успя да изясни, че САЩ заплашват да орежат импорта на автомобили за страните от Европа, ако ЕС откаже да увеличи импорта на американска селскостопанска продукция. 

 

Освен това, Вашингтон се опитва да постигне от Брюксел снижаване на контрола над разпространението в страните от ЕС на генномодифицирани продукти. Под заплаха е и екологичната ситуация в Европа.

 

САЩ вече реагираха на изтеклата информация.

 

Както пише N-tv.de, позовавайки се на представител на Белия дом, Вашингтон е реагирал «невъзмутимо и с рязка критика».

 

Изтичането на информацията няма да окаже въздействие върху проговорите между ЕС и САЩ, твърдят в Белия дом.

 

Във Вашингтон считат, че  публикуваните от Greenpeace данни  са били «невярно интерпретирани».

 

Ръководството на Еврокомисията се съмнява, че ТТIP в близко време ще бъде подписано.

 

Както пише DW, цитирайки «високопоставен представител» на Брюксел, Вашингтон направи твърде малко, за да сключи споразумението през 2016 година.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;