Броят на фалитите в компаниите от нефтогазовия сектор в САЩ бие рекордите за последните 17 години, видно от данните от рейтинговата агенция Fitch.

За последните три дена  Ultra Petroleum и Midstates Petroleum Company от САЩ са обявили банкрут. Така нивото на дефолтите в отрасъла скочиха до 13 процента, макар преди година показателят да беше под 2 процента. Главната причина е катастрофалното падане цените на нефта, които се занижиха над половината в сравнение с 2014 година.
Аналитиците от Fitch твърдят, че нивото на дефолтите ще дсотигне 60 % до края на тази година, пише Financial Times.
«Това не е края на банкрутите в енергийната сфера. Има редица компании, които не могат да работят при цена на нефта от 45 долара»,- цитира изданието мнението на аналитика от компанинята Invesco Скот Робъртс.
Както счита Робъртс, ако цените на нефта останат още известно време на нивото на 30 долара за барел, то броят на банкрутите още повече ще се увеличи, а останалите компании ще трябва да се деструктурират.
Ръстът на цените на нефта също може да бъде лошо явление. Според аналитици, това заплашва със следното: играчите, които трябваше да проведат реструктуризация, ако не са направили това и действат без какъвто и да е план, ще задлъжнеят колосално».
Освен това, банките ожесточиха условията за даване на търговски и промишлени кредити заради «рязкото влошаване в енергийния сектор», — отбелязват икономистите от JPMorgan.
Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;