Водещ: Както знаеш, хората в Близкия Изток считат, че дори САЩ да правят изявления и да изразяват недоволството си, то в действителност Вашингтон не е способен да окаже сериозно въздействие върху случващото се в Сирия.

 

Според тях, държавният секретар на САЩ Кери е бил един ден в Женева и когато се върнал само призовал руснаците да прекратят да бомбардират болници и да подкрепят режима на Асад.

 

Как в Държавния департамент отговарят на подобни обвинения?

 

Как представителите на висшите правителствени кръгове на САЩ реагират на обвиненията, че те реално не могат да влияят върху ситуацията в региона?

 

 

Елис Лабът, кореспондент на CNN: Длъжен съм да призная, че в последните дни съм в недоумение от това, че администрацията отказва да влияе върху ситуацията в региона. Да, те са в състояние така да се каже да засрамят Русия. Държавният секретар Кери използва положението си, за да привлече вниманието върху проблема. Руснаците, разбира се, не се вслушват.

 

Те подкрепят режима от въздуха. И ситуацията е такава, че имаме голям брой заинтересовани страни, които не вземат участие в бойните действия. Те се договориха за прекратяването на огъня, но в същото време оказват натиск върху тези, които провеждат бойните операции.

 

Наистина считам, че понастоящем САЩ имат все пак някакви лостове за въздействие. Единственото, което държавният секретар Кери може да направи, е да се опита да привлече вниманието върху проблема и да се надява, че международната общност ще окаже по-голям натиск.

 

Създава се впечатлението, че САЩ са сами, не са в състояние да променят нищо и в момента Вашингтон разбира това прекрасно.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;