Еврокомисията (изпълнителният орган на Европейския съюз) на 4 май ще отмени безвизовия режим за Турция. Но, както твърди BBC, ако това стане факт, то ще бъде «със стиснат нос и с задържане на дишането».

 

Визовата либерализация е част от сделката, подписана между лидерите на страните-членки на ЕС и премиера на Турция и предполага връщането на мигранти, пристигнали през Турция в Гърция. Освен безвизовия режим за турските граждани, Анкара ще получи 3 милиарда евро и прием в ЕС на сирийските бежанци от Турция.

 

В замяна Турция ще трябва да изпълни 72 точки-искания на ЕС. В средата на април представител на ЕК съобщи, че Анкара е изпълнила по-малко от половината от исканията. Най-проблемни за Турция са претенциите на ЕС за свободата на словото и справедливо правосъдие. ЕС иска преосмисляне на турските закони за тероризма и за защита правата на малцинствата.

 

ВВС твърди, че изпълнението на тези искания е малковероятно, турската власт ще продължи да се разправя с критиците си автократично, а не демократично, но в тези «отчаяни времена властите в страните от ЕС се намират под огромен обществен натиск, изискващ решаване на миграционната криза».

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;