Печатният орган на правителството на Турция Resmi Gazete публикува постановление на кабинета на министрите на Турция за отмяна на визовия режим за гражданите от страните-членки на ЕС.

 

Както е отбелязано в постановлението, директивата влиза в сила едновременно с предоставянето на безвизов режим за гражданите на Турция в Шенгенската зона. Решението е прието на основание закона «За чужденците и международната защита».

 

Еврокомисията приветства решението на Анкара, отбелязвайки, че по такъв начин Турция е изпълнила едно от важните условия за либерализиране на визовия режим. До момента, както заяви официалният представител на Еврокомисията Маргаритис Схинас, Турция имаше визов режим с 11 членове на ЕС.

 

Безвизовият режим за турските граждани е част от споразумението, сключено през март между ЕС и Анкара, според което нелегалните мигранти, пристигащи в Гърция чрез турска територия, ще бъдат връщани обратно в Турция в замяна на легални сирийски бежанци.

 

Освен това, Турция ще получи 3 млрд евро.

 

Еврокомисията на 4 март ще предостави третия отчет за либерализирането на визовия режим за гражданите на Турция. Ако той бъде одобрен, може да се препоръча да се отменят визите. При това Анкара трябва да изпълни всички изисквания ат ЕС, които са изброени в 72 точки.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;