САЩ счита за опасни действията на руските военни самолети по отношение на американските военно-въздушни сили и кораби, заяви шефа на Пентагона Аштън Картър. Думите му са публикувани на сайта на министерството на отбраната на САЩ.

 

«Това е непрофесионално и опасно, защото нашите сили и силите на партньорите ни притежават неизменното право да се защитават. Затова подобни непрофесионални действия създават опасно положение»,- заяви Картър.

 

По-рано ръководителят на щаба на ВМС на САЩ адмирал Джон Ричардсън каза, че руските военни пилоти, според него, не провокират инциденти, а само «изпращат сигнал» за това, че виждат американски военни в Балтийско море. Но, според него, в резултат на маневрите на руските самолети може да се случи «техническо недоразумение».

 

За изминалите седмици САЩ няколко пъти се оплакваха от действията на руските пилоти в близост до американските кораби и самолети, които се намираха в международните води в Балтийско море.

 

В частност, Пентагонът заяви за «небезопасно и непрофесионално» прихващане на американския RC-135  от руския Су-27.

 

Министерството на Русия по този повод отговори, че руските самолети винаги летят в съответствие с международните правила на въздушното пространство.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;