Дебатите в парламента в Турция за снемане депутатския имунитет от редица парламентаристи се изляха в масов бой, съобщава Вести.

 

Словесната престрелка, започнала между депутат от управляващата партия и представител на прокюрдската опозиционна Партия на демокрация на народите, прерасна в изясняване на отношенията с юмруци. В боя се включиха още редица парламентаристи, в залата започнаха да летят бутилки с вода, в резултат заседанието беше прекъснато за половин час.

 

Изданието отбелязва, че същият «животрептящ» въпрос по-рано вече е довеждал до аналогичен резултат. Миналото заседание на комисията за отнемането на имунитета беше също прекъснато заради скандал — тогава причина за боя бе искането на председателя на комисията да отстрани помощниците на депутатите и пресата от заседателната зала.

 

Президентът на Турция по-рано призова парламента да се отнемане депутатския имунитет на всички, които, според него, подкрепят забранената в страната Работническа партия на Кюрдистан и свързаните с нея сирийски кюрди. Министерството на правосъдието на Турция представи  в парламента на страната предложение за лишаване от депутатски имунитет на осем депутати, в това число съпредседателя на ПДН Селахатин Демарташ.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;