Правилата на международната търговия трябва да се създават от всички страни заедно, а не да се диктуват от една, заяви официалният представител на МВнР на Китай Хун Лей, коментирайки изявлението на президента на САЩ Барак Обама.

 

По-рано Обама в статия във Washington Post заяви, че споразумението на Транстихоокеанското партньорство (ТТП) ще определя правилата на световната търговия, които трябва да се следват от всички останали страни.

 

«САЩ са много амбициозни, правейки такива изявление. Боя се, че не отчитат дългосрочните перспективи», — отбеляза Хун Лей.

 

Той добави, че Китай е отворен към ТТП и изхожда от това, че ТТП и Регионалното всестранно икономическо партньорство (което Обама разкритикува в своята статия) могат да се взаимодопълват при създаването на зона за свободната търговия в Азиатско-Тихоокеаския регион.

 

Президентът на САЩ обяви, че е постигнато споразумение за ТТП през октомври 2015 година. То обхваща 12 страни в Азиатско-Тихоокеанския регион с население около един милиард човека. През февруари 2016 година министрите на търговията от 12 страни подписаха споразумението за ТТП, в рамките на което ще бъде създадена зона за свободна търговия в АТР.

 

Китай не участва в ТТП. Много експерти отбелязват, че това споразумение може да нанесе сериозен ущърб на неговите интереси.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;