Държавният секретар на Франция по външната търговия Матиас Фекъл заяви, че след изтичането на информацията за консултациите между ЕС и САЩ за Трансатлантическото търговско партньорство (ТТП) спирането на преговорите изглежда «най-вероятният вариант».

 

«Това е най-вероятният вариант», — заяви държавният секретар, отговаряйки на въпрос на журналист от радио Europe 1  за възможността за спиране на преговорите.

 

Екологичната организация Greenpeace в понеделник публикува в интернет документи, които, според твърдения на организацията, представляват изтичане на преговорите между САЩ и ЕС за т.нар. Трансатлантическо търговско партньорство.

 

В частност, Greenpeace заяви, че САЩ настояват партньорите им да отслабят контрола върху потенциално опасната продукция от САЩ и генно-модифицираните хранителни продукти.

 

Твърди се още, че представителите на САЩ и ЕС имат намерение да сключат споразумението преди края на мандата на президента на САЩ Барак Обама, който ще приключи през януари, и САЩ с тази цел оказват сериозен натиск върху европейските партньори.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;