След изтичането на документите за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТIP), което осветли опитите на Вашингтон да притиска Брюксел, много западни журналисти и аналитици стигнаха до извода, че на сделката по всяка вероятност й се вижда края.

 

«За европейците списъкът от недостатъци на планираното споразумение между ЕС и САЩ е твърде дълъг. Европа не може да си позволи да прави компромиси със стандартите си», —  пише политическият анализатор Йенс Туро за Deutsche Welle.

 

 

Ако правителството на която и да е европейска страна приеме закони, повишаващи социалните или екологичните стандарти, ТТIP дава правото на американските инвеститори да ги подведат под съдебна отговорност, защото са изгубили печалбата си.

 

Ако това означава, че ТТIP е обречена — нека бъде така, пише Туро.

 

Той отбелязва, че сама по себе си идеята на ТТIP е била достойна, но реалността е такава, че тази сделка няма да създаде «по-ясни правила» за стотици милиони граждани на ЕС и САЩ.

 

Журналистът подлага на критика атмосферата на секретност около преговорите за ТТIP.

 

«Споразумение от толкова сериозен мащаб трябва да е прозрачно от самото начало, в противен случай хората започват да подозират, че основната цел на сделката е създаването на по-добри условия за мултинационалните корпорации», — отбелязва той.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ;