Външно НАТО все още продължава да функционира и дори планира да се разширява, но съществуването на организацията отдавна стана безсмислено, защото самите членове на алианса са настроени срещу него, пише The Week.

Североатлантическият алианс преживява тежки времена. Независимо от това, че САЩ активно агитират съюзниците си да увеличават разходите за отбрана — до 2 процента от БВП, техните призиви често се игнорират. През 2015 година Германия похарчи само 1.2 процента. Италия по-малко от 1 процент, а Франция — 1.8 процента, отбелязва изданието.
Но намаляването на бюджета е най-малкият проблем на алианса. По-голямата беда за НАТО е фактът, че Европа все по-често е срещу самата идея за колективна самоотбрана, подчертава авторът на статията.
 

 Според изследването, проведено по програма «Бъдещето на Европа» и Полския институт за публична политика, повече от половината граждани на Германия се против изпращането на немски войници за защита на другите страни от НАТО, такива като Полша и страните от Прибалтика. Само 31 % от немците считат, че страната им трябва да изпълни тези си задължения към алианса.
Според данните, подобна ситуация има не само в Германия. Над половината от французите и италианците също не са съгласни да бъдат изпратени в защита на поляците и балтийците, се казва в статията.
«Ахилесовата пета на колективната самоотбрана е в това, че, когато хората вече не вярват в нея, тя ще престане да съществува. Явно НАТО е достигнало критичната си точка», — пише изданието.
Структурите на НАТО, войската и ръководството на алианса все още съществуват, но без подкрепата на държавите-членки всички обещания, които то с щедра ръка раздава в Източна Европа, не значат нищо.
От НАТО остана само една абревиатура, а всъщност алиансът е разрушен до основи, подчертава изданието.
«Вероятно алиансът всъщност е мъртъв», — заключава авторът на статията.
Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;