Съобщенията за изпращането на германски военни в Литва с цел «сдържане» на Русия предизвика широк резонанс в немските медии и социалните мрежи.

 

Süddeutsche Zeitung написа, че Берлин се е оказал пред труден избор. Ако Германия откаже да изпрати войници, рискува да оскърби страните от Балтика, а ако се съгласи, ще изостри отношенията си с Русия.

 

Радио Deutschlandfunk намери оправдание за военните планове, обявявайки за наличието на необходимост «от гаранция на териториалната цялост на страните от НАТО», които се чувстват «неуверено» до Русия.

 

Аргументът за «‘чувството на заплаха от страна на Русия» не е убедителен, счита депутатът от будестага от партия «Левите» Грегор Гизи.

 

«Първо, става дума не за чувства, а за това, има ли реална заплаха. Второ, в случай на реална война няма да има нужда от тези 250 войника», — написа политикът в профила си във Фейсбук.

 

«Да се изпрати немска война на границата с Русия — това значи да забравим историята и да изострим отношенията си с Русия», — добави той.

 

Лидерът на «левите» в бундестага Сара Вагенкнехт също разкритикува плановете на правителството.

 

«Ангела Мекел върви към безотгворна провокация, изпращайки бундесвера към руската граница 75 години след нападението на Германия над СССР», — заяви тя.

 

 

В коментарите към съобщенията от медиите болшинството интернет ползватели осъждат намеренията на немските власти.

 

«Границите с Африка, Турция, Сирия са отворени, но опасността идва от Русия», — иронизира един от читателите на Die Welt.

 

«Искат да стигнат до Сталинград ли? Източно от Одер немски войник няма каква да прави» — написа в Туитър Heiko Fröhlich.

 

«Бундесверът го използват за сплашване ли? Оправиха ли си вече винтовките?» — написа Bernhard Krause, имайки предвид точността на стрелбата на немските G-36.

 

Някои ползватели отбелязаха, че батальонът на НАТО на границата с Русия не е никаква сериозна заплаха, а само пример за «имитация на политика».

 

«Нима може да се помисли, че това е каквато и да било заплаха за Русия, нима може да се реши, че това ще укрепи НАТО. Нека бъдем реалисти»,  — призовава J89.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;