В това, че САЩ активно работят срещу вероятното излизане на Великобритания от ЕС няма нищо изненадващо, защото европейската интеграция още в зародиша си беше американски проект, пише Telegraph.

 

Според разсекретенитете от Държавния департамент материали, американското разузнаване е финансирало създаването на Европейския съюз още от средата на миналия век.

 

Така, в един от документите ат 26 юли 1950 година се вижда информация за кампания, чиято цел е създаването на Европарламент. Инициатор на меморандума е Управлението на стратегическите служби, които са предшественик на ЦРУ, отбелязва изданието.

 

САЩ винаги са отделяли специално внимание на Великобритания, чието участие в евроинтеграцията за тях е приоритет, пише авторът на статията.

 

Според публикуваните данни, ЦРУ си сътрудничело с «бащите-основатели» на ЕС, използвайки ги в качеството им на подчинени. Американското разузнаване е искало да запази зависимостта на Европа от Вашингтон и всячески се е стараело да попречи на ЕС в търсене на алтернатива по отношение източниците на финансиране, подчертава изданието.

 

Както отбелязват авторите на статията, в процеса на строителството на единна Европа са се случвали и пропуски. Например, в служебна записка от 11 юни 1965 година се вижда, че вице-президентът на Европейската общност е получавал указания за лансирането на проекта за валутен съюз. В документа се подчертава, че трябва да се избягват дебати до момента, в който решението за неговото създаване не стане неизбежно. Както показва историята, подобен подход не е бил прекалено мъдър, имайки предвид настоящата ситуация с дълговете и дефлацията, както и с масовата безработица в южна Европа.

 

«В определен смисъл това са документи от «древната» ни история. Но те показват, че американската «държава в държавата» е присъствала в цялото това начинание в пълна сила», — заключава изданието.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;