Гранитните чекисти се оказаха не по силите на украинските неонацисти

Дата на публикуване: 30 04 2016, 09:00


Крайно десните радикали предприеха на 28 април нов опит да свалят гранитния паметник на чекистите в Киев, това се случи в присъствието на патрулната полиция, която дори не се опита да спре вандалите, съобщава «Политнавигатор».

 

Всичко започна с това, че активистите от гражданския корпус «Азов» и бойците от доброволческия батальон ОУН, който взе активно участие в бойните действия в източна Украйна, направиха протестен митинг около сградата на Службата за сигурност в Украйна, настоявайки да се освободи съратникът им Станислав Краснов.

 

«В страната нищо не се е променило, както си бяха чекистите по-рано, така останаха и днес», — заяви командирът на батальона ОУН Николай Кохановский.

 

От сградата на СБУ тълпата протестиращи начело с Конаховский се насочи към паметника на чекистите, който е в парка срещу станцията на метрото «Лыбедская», и се опитаха да го разрушат.

 

Както отбелязва изданието, този уникален монумент от цели късове червен гранит, създаден по съветско време от двама лауреати на премията на името на Тарас Шевченко — Василий Бородай и Анатолий Игнешенко, не за първи път се опитват да го унищожат. Но той упорито не се поддава на вандалите.

 

Този път крайно десните радикали донесоха със себе си строителни инструменти и борбашина. Те се изкачиха на върха и се опитаха да разбият скулптурните изображения на червеноармейците, но успяха да откъснат само малки късчета. После пуснаха в ход бормашината, но и тя не се справи с гранитните чекисти.

 

Украинските неонацисти успяха само да намацат релефа с боя и да нарисуват стилизирани изображения на келтски кръст — символ на расистите и неонацистите, се казва в статията.

 

Всичко това се случи в присъствието на полицията, която не се намеси, обяснявайки факта с това, че градската администрация на Киев «е издала разрешение за провеждането на акцията с използването на високоговорител  и борбашина».

 

Една случайно минаваща жена засрами вандалите, защото им предложи да се пробват да воюват с властта, а не с паметниците.

 

«Вижте я! В цял Киев се намери само една защитничка на комунистите», — закрещяха след нея неонацистите.

 

След множеството опити те трябваше да признаят поражението си, но обещаха скоро да се върнат с пълни ръце, се казва в статията.

 

«Даваме на властите две седмици. Ако дотогава не са ликвидирали паметника, то ще дойдем отново. Но вече ще се подготвим по-добре и задължително ще разбием чекистките гадове», — обеща командирът на батальона ОУН.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий