От Иран до Русия, от Африка до Северна Корея — администрацията на Обама предпочете да пусне в ход срещу противниците на САЩ такъв инструмент, като финансовите санкции. Но съюзниците на Вашингтон все повече чувстват тежестта върху себе си. Този «любим инструмент на икономическата власт» вече е използван толкова често, че се превърна в неефективен и често контрапродуктивен, твърди  Foreign Policy.

 

Американската финансова система е двигател на световната търговия, но забранителните санкции принуждават бизнеса да се пренася в чуждестранни пазари и по такъв начин «създава нови съюзи между отдавнашни американски приятели и врагове».

 

В речта си пред Конгреса министърът на финансите на САЩ Джейкъб Лю посочи, че санкциите «ще подронят водещото положение на САЩ в световната икономика».

 

Например, санкциите на САЩ срещу Русия внесоха разкол в редовете на американските съюзници в Европа, които и без това изпитват трудности във финансовата сфера.

 

Долната палата на Франция неотдавна прие резолюция за отмяната на санкциите. Италианската парламентаристка и делегат на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Дебора Бергамини е уверена, че санкциите са «провал». Тя посочи, че те са коствали на Италия минимум 1.25 млрд евро. С нея не е съгласен координаторът на Държавния департамент на САЩ по санкциите Даниел Фрид — той е уверен, че именно заради санкциите САЩ са успели да постигнат минските съглашения.

 

Заместник директорът на изследователските програми към Съвета по външна и отбранителна политика, а също консултант на Кремъл, Дмитрий Суслов с усмивка заяви, че санкциите бият по двете страни. При това върху действията на Русия в Украйна те не са повлияли по никакъв начин, счита той.

 

В новото изследване на Cato Institute и Center for a New American Security (CNAS) се казва, че голяма част от данните посочват, че санкциите имат отрицателно въздействие, пише изданието.

 

Министерството на финансите на САЩ е пуснало в ход 28 програми за санкции. Обхватът им е различен — от отделни лица и компании до цели страни и региони, но някои от тях са характерни с това, че не успяват да «спрат агресията на лошите дейци». Търговското ембарго на САЩ срещу Северна Корея не пречи тя да провежда изпитания на ракети, а санкциите срещу Сомалия доведоха до непредвидени последствия: забраната да се прехвърлят пари в тази страна не само прикри каналите на терористичната групировка «Ал Шабаб», на също лиши от пари нестопанските хуманитарни групи и тези жители, които оцеляваха на база паричните преводи от роднините си.

 

Що се отнася до американските санкции срещу «олигарсите в Русия», то тяхното неприемане се разпространява не само във Франция и Италия, но и в Германия.

 

Лидерите на ЕС трябва през юни да определят, ще продължат ли наказателните мерки по отношение на Русия. Според оценката на Еврокомисията, заради санкциите е намалял икономическият ръст на ЕС за 2015 година с 0.3 % в условия, в които ръстът е особено необходим.

 

В бъдеще санкциите ще костват 92 милиарда евро загуби от експорт и над 2.2 милиона закрити работни места — това най-вече ще удари Германия, която ще изгуби почти 400 хиляди работни места.

Особено «оскърбителен» за ЕС (в допълнение към икономическите загуби) изданието счита доклада на CNAS, според който санкциите «нямат съществено въздействие върху БВП на страните, които са цел на самите санкции».

 

Старши научният сътрудник към CNAS Елизабет Розенберг добавя, че «това е ужасяващ факт — това, че ние токова агресивно се възползвахме от този набор от икономически инструменти, за да ударим по Русия — огромна световна икономика — без да промоделираме внимателно въздействието и последствията на тази стъпка».

 

Много западни политици вече преразглеждат отношението си към санкциите като метод за сплашване на противниците, пише Foreign Policy.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;