Украинските правоохранители ще оценяват мероприятия с червено знаме в паметния ден за загиналите на 2 май 2014 година в Одеса  като провокация, активистите от организацията «Куликово поле» обещаха да не използват георгиевски лентички, заяви началникът на главното управление на Националната полиция в Одеска област Георгий Лорткипанидзе на брифинг в Одеса.

 

Видеозаписът от брифинга е публикуван на официалния сайт на Одеса 048.ua.

 

По-рано съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна Зорян Шкиряк заяви, че правоохранителите са упълномощени да откриват стрелба в случай на агресивни действия с използването на оръжие по време на мероприятията, посветени на загиналите в Одеса на 2 май.

 

«Ако някой е в маска и има лична карта — това не е нарушение на закона…Но те няма да слагат георгиевски лентички. Ако някой се разхожда с червени знамена, това ще се оценява като провокация. Полицията ще действа съгласно закона, не искам да коментирам изявленията за стрелба срещу хора», — заяви Лорткипанидзе.

 

Одеското издание «Таймер» добавя, че правоохранителите в Украйна ще работят извънредно до 10 май. На помощ вече е пристигнало подразделение «Алфа» със спецтехника, оперативни сътрудници и други подобни, които обикновено се задействат в борбата с тероризма.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;