САЩ не считат за агресия разполагането на американски военни в Сирия, заяви официалният представител на държавния департамент Джон Кирби.

 

На брифинга журналистите го помолиха да коментира изявлението на сирийското МВнР, в което разполагането на американските военни се нарича «нагла агресия и нарушаване суверенитета на Сирия».

 

«Това е вярно, ние не сме се стремили да получим разрешение от сирийското правителство преди да вземем решението си. Считам за върховна ирония да се нарича тази наша стъпка нагъл акт на агресия, когато те продължават да използват бомби срещу собствения си народ и, според съобщенията, са бомбардирали болница в Алепо. То е вече нагла агресия срещу собствените им граждани», — каза Кирби.

 

Относно разполагането на американските военни в Сирия, Кирби подчерта, че «това са спецчасти, които ще консултират и ще оказват подкрепа на онези въстаници, които се борят срещу ИД».

 

От 2014 година САЩ провеждат в Сирия операция срещу ИД без съгласуване със сирийската власт. Правителството на Сирия с подкрепата на Русия провежда отделна операция.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;