САЩ могат да «изтрият» границите между щатите и да се превърнат в съвкупност от градове-корпорации, пише The New York Times.
А това може да се превърне в световна тенденция.
Американското издание публикува статия под името «Новата карта на Америка». Според автора на статията, бизнесът, а не волята на жителите или традициите, трябва в бъдеще да определя световния ред.
Какво форма ще приеме, откъде ще минат границите, това могат да решат само крупните «квазиправителствени организации», пише в статията.
Всичко останало трябва да отиде на втори план.
Предлага се САЩ да се разделят на седем региона и да забравят не само за границите между щатите, но и за държавните граници с Мексико и Канада. Става дума фактически за преформатиране, дори рестартиране на САЩ от съвкупност от щати в съвкупност от градове-корпорации, се казва в статията. 

Главният икономист от Института за фондов пазар и управление на Русия Михаил Беляев счита, че вече има такава тенденция за Щатите.

 

«В момента върви процес в САЩ на реиндустриализация и възстановяване на националната икономика в националните граници. Техните аналатици считат, че страната е раздробена на отделни щати, които в определен смисъл са едва ли не самостоятелни държави, а това пречи на икономическия потенциал на страната, държавата не може да действа в общ юмрук и като мощен икономически механизъм», — каза Михаил Беляв в ефира на радио Спутник.

 

Той отбеляза, че в някои щати в САЩ съществуват «мегалитически архипелази», от които страдат най-вече големите градове.

 

«Много т.нар. условно бизнес-структури «са се разположили» на повърхността на щатите, те са огромните градски англомерации, които самите американци наричат «мегалитически архипелази». 

Например, от Бостън до Вашингтон се е протегнала такава англомерация. Тя наброява 50 млн човека и произвежда 20 % от БВП на страната.

Лос Анджелис произвежда само 10 %.

 

Счита се, чу когато върви подобна егоистична «вътрешнощатска» политика в подкрепа на бизнеса, то страдат малките градове, от депресия страдат цели райони, защото остават зад борда на прогреса.

 

Предполага се, че подобно деление започва да сдържа развитието на самите крупни корпорации.

 

Затова те призовават новото правителство към по-«гъвкав» подход и широта на мисленето по повод общата национална икономика, а не само относно отделните щати»,- отбеляза икономистът.

 

Като цяло, според него, идеята за «зашиването» на щатите е въпрос на далечно бъдеще, но има подобно тенденция.

 

«Те считат, че трябва да «зашият» територията на САЩ чрез транспортното машиностроене, строителството на високоскоростни жп магистрали, пътища и въобще комуникационни връзки. Американците допускат, че именно тези нови технологии и новата технология за «зашиването» на щатите в бъдеще ще значи повече, отколкото военно-политическото дрънкане на оръжие. 

 

Новият етап в САЩ предстои — когато вътрешната икономика ще изисква по-голямо внимание от външната.

 

Политическите и държавно-регулативните функции на този етап ще останат в рамките на щата, но деленето на седем окръга — това все пак е идея за далечното бъдеще. Но идеята е налице», — заключи Михаил Беляев.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;