Русия завършва разработката на най-ново поколение ракети, неуязвими за въоръжението на НАТО, в частност за системите на ПРО, съобщи първия заместник председател на комитета на Съвета на Федерациите по отбрана и сигурност Евгений Серебренников.

 

Според него, ракетите ще бъдат разположени по северните граници на Русия в случай, че Швеция влезе в НАТО. Освен това, Серебренников не изключи увеличаването на армейската групировка на границата.

 

Темата за поредното разширяване на НАТО бе засегната и в интервюто на шведското издание «Дагенс Нюхетер» от ръководителя на руската дипломация Сергей Лавров.

 

Дипломатът отбеляза, че Москва ще отговори с «с военно-технически мерки», ако Швеция реши да се присъедини към алианса.

 

НАТО заяви, че Стокхолм на този етап не е подал заявка за членство.

 

Според експерти, става дума за засилване на групировката руски войски на северо-запад. В частност, Москва може да прехвърли към границата оперативно-тактические комплекси «Искандер М» и на снабди корабите и подводниците си от Балтийския флот с ракети «Калибър».

 

В последно време алиансът рязко увеличи присъствието си около границите на Русия. Това е особено забележимо в страните от Прибалтика, където бяха проведени няколко големи учения. Москва нееднократно заявява, че е готова да даде адекватен отговор на действията на Запада.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;