Въоръжените сили на Сирия с подкрепата на руската авиация планират настъпателни действия към Дейр ез-Зор и Рака, заяви пред журналисти постоянният представител на Русия към ООН Алексей Бородавкин.

 

Дипломатът припомни, че режимът на примирие не обхваща Ислямска държава, «Джебхат ан-Нусра». Освен това, в резолюцията на Съвета за сигурност към ООН се споменава за необходимостта от по-нататъшна борба с терористите.

 

«Точно така действат сирийските въоръжени сили с подкрепата на руските ВКС. В резултат на тези действия бе освободена Палмира, а в момента се подготвят бъдещите настъпателни операции към Дейр ез-Зор и Рака. Именно срещу такива групировки като «Джебхат ан-Нусра» в Алепо и някои други места има боеве», — каза Бородавкин.

 

 

Руският постоянен представител подчерта, че режимът на прекратяване на огъня в Сирия се разпространява само върху тези формирования, които официално са се присъединили към него чрез руския център за примирие в Хмеймим или чрез американските структури в Аман.

 

«Ако незаконните въоръжени формирования не са направили това, то оплакванията им, че срещу тях се нарушава режимът за прекратяване на бойните действия, са безпочвени. Те първо трябва да се присъединят към режима за прекратяване на огъня», — каза дипломатът.

 

Дейр ез-Зор, разположен в северо-източна Сирия, вече няколко месеца се намира под обсадата на ИД. Терористите успяха да преградят всички пътища, водещи към града. Рака на свой ред вече няколко години е основна крепост и «столица» на терористите.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;