Редица страни от Европейския съюз на срещата през юни ще обявят, че са за сваляне на антируските санкции. Гърция също подкрепя тяхната отмяна, заяви дипломатически източник от Атина.

 

Много европейски държава свързват отмяната на санкциите с изпълнението на минските споразумения. Но, според източника, европейските страни започват да разбират, че изпълнението на съглашенията трябва да се изисква от Киев.

 

«Натиск над Киев по този въпрос има, и той трябва да се засилва», — сподели източникът.

 

«Италия заяви, че през юни няма да има автоматично продължаване на санкциите срещу Русия, въпросът ще се обсъжда. За отмяна на санкциите са Италия, Франция, Германия, Австрия. Но има и втора страна — САЩ, където скоро предстоят президентски избори. Обама си отива, ще има друг президент. Но санкциите трябва да се отменят сега, а не да се чака следващият президент на САЩ», — допълни източникът, отбелязвайки, че «атмосферата в Европа се променя».

 

На въпроса, ще има ли Гърция правото да наложи вето в случай, че болшинството членове на ЕС решат да продължат санкциите, източникът отговори:

 

«Вето няма да има. Гърция ще се постарае да действа по друг начин».

 

Според него, с ветото трябва да сме внимателни. Атина и по-рано не се е възползвала от правото си на вето, в това число и на срещата на НАТО в Букурещ, когато Гърция блокира поканата към бившата югославска република Македония да се присъедини към НАТО.

 

«От техническа гледна точка Гърция в Букурещ не използва правото си на вето. Ние се опитахме да създадем такава атмосфера на срещата, че въпросът да бъде свален», — каза събеседникът.

 

Според него, точно по такъв начин ще действа и сега Гърция.

 

«Чакаме да видим какъв климат, какъв дух ще има на срещата, какво ще заявят другите страни. И изхождайки от това Гърция ще действа», — допълни той.

 

Отношенията между Русия и Запада се влошиха във връзка със ситуацията в Украйна.

 

Страните от ЕС първоначално въведоха индивидуални санкции срещу физически лица от Русия, които действат до 15 септември 2016 година. Ограничителните мерки по сектори, които засягат цели отрасли от икономиката, действат до 31 юли, а санкциите срещу Крим — до 23 юни. В отговор Русия ограничи вноса на хранителни стоки от страните, които въведоха срещу нея санкции. През юни 2015 година Русия след ЕС продължи продуктовото ембарго с година — до 5 август 2016 година.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;