«Мечтата на десетилетието» на Русия за независимост от диктата на Запада за нефта е на прага на изпълнението си — създава се независима търговска площадка, появява се собствен

бенчмарк (еталон, бел.ред.) в провеждането на търгове в руска валута, пише Bloomberg.

Президентът Владимир Путин заедно с шефа на «Роснефт» Игор Сечин успешно привличат международни трейдъри към руската търговска площадка — Санкт-Петербургската стоково-суровинна борса Spimex.
С помощта на този проект ще се повишат доходите от продажбата на руския нефт Urals чрез занижаване популярността на най-известната в света марка нефт Brent  и намаляване разликите в тяхната цена.
Една от глобалните задачи са също провеждане на търгове на база руска валута, отбелязва изданието.
Както пише изданието, Русия не е доволна от занижаването равнището на дисконта (отстъпката, бел.ред.) при определяне цената на Urals пред Brent.
Според думите на шефа на Spimex Алексей Рибников, лансирането на собствена търговска площадка ще помогне на Русия да мине без западните оценки на суровините и значително да увеличи дохода от продажбата на руски нефт.
«Целта е да се създаде система, в която оценката на руския нефт и търговия да се провеждат честно и справедливо», — заяви Рибников.
Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;