Dave Majumdar

Най-големият руски център за производство на средства за радиоелектронна борба — концернът «Радиоэлектронные технологии» (КРЕТ) пристъпи към изпитания на най-мощния неземен комплекс за радиоелектронна борба, който е в състояние да блокира най-важните канали за предаване на данни, благодарение на които САЩ осъществяват операциите си по целия свят.

 

Комплексът и интегриран с руските системи и средства за противовъздушна отбрана, като зенитно-ракетните комплекси С-300В4 и ЗРС С-400 «Триумф». Той позволява да се ликвидират системите за управление на противника при изпълнение на въздушните операции.

 

Според източник от концерна, системата се състои от набор от отделни модули, които могат да въздействат върху системата за управление на противника на големи разстояния с мощен и сложен цифров сигнал. Системата е способна да осъществява едновременно радиоелектронно блокиране на различни системи.

 

«Създадени са многоканални станции, които гарантират едновременното радиоелектронно блокиране на различни системи», — сподели руският специалист.

 

Конструкцията на новата система позволява ефективно интегриране на нейните системи и средства с противовъздушната отбрана.

 

«В реален мащаб е създаден автоматизиран обмен на разузнавателна информация, предназначена за действията на въздушно-космическите сили», — съобщава специалистът от Русия.

 

Новият руски комплекс за радиоелектронна борба представлява гъвкава устойчива система, която няма отказ и е на много нива, с многобройни разсредоточени елементи — модули.

 

«По най-оптимален начин се разпределя техният енергиен, честотен и интелектуален ресурс. Освен всичко друго, всички модули са снабдени с комплекси за индивидуална защита, защото самите те са обект на първи удар от страна на противника», — сподели първият заместник генерален директор на концерна Игор Насенков.

 

За модернизирането на своите средства за радиоелектронна борба САЩ се нуждаят от финанси и време.

Бридлов по време на речта си пред Конгреса на САЩ призна, че Пентагонът в последните 20 години не отделя средства за РЕБ, както и нужното внимание, което е позволило на Русия да придобие преимущество.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;