Над 550 човека са потърпевши от изострянето на конфликта в Карабах през април, съобщи Главната прокуратура на Нагорно-Карабахската република.

 

Армения и Азербайджан на 2 април обявиха за изострянето на ситуацията в зоната на карабахския конфликт.

 

Както съобщи прокурорът от Главната прокуратура на НКР Карен Габриелян за новинарския сайт News.am, на основание получените от Министерството на отбраната на НКР съобщения са били възбудени наказателни дела, които впоследствие са били обединени в едно съдебно производство.

 

«Наказателните дела са възбудени по редица членове от Наказателния кодекс на НКР: агресивна война, водене на военни действия, нарушаващи международните споразумения, нарушаване нормите на международното хуманитарно право, убийство на граждански лица, унищожаване на имущество, несвързано с необходимостта от водене на бойни действия», — каза той.

 

Според Габриелян, създадена е следствена група, назначени са съдебно-медицински експертизи за установяване причините за смъртта, характера и тежестта на телесните повреди. Назначени са експерти за определяне размерите на материални ущърб. Потърпевшите се разпитват. Призовани са над 550 потърпевши.

 

«Разследването на наказателното дело продължава», — каза Габриелян, добавяйки, че следствието се води от полицията на НКР.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;